Emblematicul actor clujean Florin Piersic împlinește 81 de ani



Celebrul actor clujean Florin Piersic își aniversează, vineri, 27 ianuarie, ziua de naștere, acesta împlinind astăzi vârsta de 81 de ani.

Anul trecut, artistul și-a petrecut ziua pe scena Operei Naționale Cluj-Napoca, unde peste 1.000 de persoane au venit să-l vadă jucând în propriul său spectacol ”Nu-ntreba câți ani am”, însă în acest an, maestrul a ales să pună în scenă spectacolul la Opera Națională Timișoara.

Născut în 27 ianuarie 1936, la Cluj, Florin Piersic este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori de teatru și film din România.

Acesta a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București (IATC, astăzi UNATC), promoția 1957. La doi ani după absolvire, Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului Național din București obținând rolul titular în Discipolul diavolului. Au urmat Tragedia optimistă, Oameni și șoareci sau Orfeu în Infern, piese care au scos în evidență geniul, naturalețea și prospețimea actorului.

De-a lungul carierei sale, Piersic primit titlul de „cetățean de onoare” al mai multor orașe precum: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, București sau Galați. De asemenea, în 2012, i-a fost acordată cetățenia Republicii Mondova, printr-un decret semnat de președintele moldovean din acea vreme, NicolaeTimofti.

Mai mult, a fost decorat cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Comentarii Facebook