Concert Simfonic sub bagheta dirijorului Paul Mann la Filarmonica Transilvania

 

Filarmonica de Stat ”Transilvania” îi invită pe clujeni la un concertul Simfonic ce marchează finalul Stagiunii 2014-2015.

 

Orchestra Simfonică a filarmonicii va fi dirijată de maestrul Paul Mann, iar pe scena Colegiului Academic va urca și tânărul solist Alexandru Corlan, pentru a interpreta Concertul pentru tubă în fa minor, de Ralph Vaughan Williams. Din programul serii mai fac parte lucrări de Antonín Dvořák și Leonard Bernstein.

 

Dirijorul Paul Mann colaborează frecvent cu orchestre din Europa, Orientul Îndepărtat, Statele Unite şi Australia. Printre ansamblurile la pupitrul cărora s-a aflat recent, se numără Orchestre National de Lille, Orchestra Simfonică din Barcelona, Filarmonicile din Bergen, Luxemburg, Sankt Petersburg, Copenhaga, Orchestra Radio din Norvegia, Orchestra dell’Arena di Verona, Orchestra Simfonică din Birmingham, Orchestra Regală din Scoţia, Opera din Oslo, Orchestrele BBC, Auckland Philharmonia, RAI Torino sau Filarmonica din Malaezia. Printre angajamentele sale viitoare, regăsim nume ca Orchestra Simfonică din Lucerna, Royal Philharmonic Orchestra, dar şi Orchestrele din Madrid, Bilbao, Sevilla sau Oviedo. 

 

Anii de studenţie ai lui Paul Mann se leagă de Şcoala de Muzică Chetham, apoi Universitatea York, iar recunoaşterea meritelor sale artistice a venit o dată cu debutul ca pianist, ulterior ca maestru al baghetei. Astfel, în 1998, Paul Mann a câştigat Concursul de dirijat Donatella Flick, o rampă de lansare spre succesul din anul următor, când a devenit Dirijor Asistent la London Symphony Orchestra. Primele aplauze în această calitate le-a cules în iunie 1999, acest succes atrăgând numeroase noi colaborări.

 

Până în 2008, Paul Mann a fost Dirijor Principal la Orchestra Simfonică din Odense (Danemarca), unde activitatea sa a primit atât aprecierile muzicienilor, cât şi ale melomanilor. De asemenea, ca o extensie a activităţii sale de concert, artistul a realizat înregistrări de muzică daneză şi americană şi a imprimat câteva compoziţii aparţinând lui Jon Lord, regretatul membru al trupei Deep Purple. 

Totodată, artistul este o prezenţă constantă pe scenele din SUA, unde dirijează orchestre de prestigiu precum cele din Colorado, Oregon, New Mexico, şi conduce spectacole ale companiei New York City Ballet, fondată, în 1948, de către doi artişti celebri – coregraful George Balanchine şi scriitorul Lincoln Kirstein. 

 

Printre proiectele speciale în care a fost implicat, se numără Centenarul Duke Ellington la Barbican Centre şi concertul cu Wynton Marsalis, în compania ansamblului Lincoln Center Jazz Orchestra. Unul dintre cele mai remarcabile şi recunoscute succese a constat în colaborarea dintre London Symphony Orchestra şi formaţia rock Deep Purple, concretizată prin două concerte la Royal Albert Hall. De altfel, prezenţa dirijorului Paul Mann are o semnificaţie aparte pentru Filarmonica „Transilvania”, de care se leagă o frumoasă colaborare, care a avut ca rezultat un amplu turneu de concerte cu aceeaşi renumită formaţie şi Orchestra din Cluj. 

 

Alexandru Corlan s-a născut la Baia Mare şi a urmat studiile muzicale la Liceul de Muzică “Sigismund Toduţă”, Cluj-Napoca, la secţia tubă. În anul 2004 începe studiile universitare la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din acelaşi oraş, continuându-le, un an mai târziu la Royal Academy of Music din Londra. 

 

Începând cu anul 1999, Alexandru Corlan este distins cu multiple premii la Olimpiadele Naţionale de Muzică de la Baia Mare şi Bucureşti (Premiul I), la Concursul Mihail Jora, Bucureşti (Premiul II),  la Concursul Naţional de Muzică şi Coregrafie, Târgu Mureş (Premiul I), în 2014 obţinând  Marele Premiu la Concursul Naţional pentru Instrumente de Alamă organizat de Fundaţia Constantin Silvestri. 

 

În anul 2000 a colaborat, în calitate de solist, cu orchestra Filarmonicii „Dinu Lipatti”, Satu Mare, iar în anul 2004 a interpretat alături de orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, Cluj-Napoca. Un an mai târziu, a beneficiat de o bursă de vară la Chetham’s School of Music din  Manchester.  De asemenea, a susţinut concerte camerale în cadrul Festivalului Medieval de la Sighişoara (2004) şi Festivalului Cluj-Modern (2005). Între anii 2009-2012 este membru al Orchestrei Române de Tineret, alături de care participă la Festivalul International Young Euro Classic (ediţiile 2012 şi 2014) şi la Festivalul International „George Enescu”, susţinând şi diferite concerte transmise în direct la radio şi televiziune. 

 

În prezent, Alexandru Corlan este angajat al Filarmonicii de Stat „Transilvania” şi doctorand al Academiei de Muzică  “Gheorghe Dima”.

 

 

 

Vineri, 26 iunie 2015, ora 19, Abonament nr. 32

Colegiul Academic

 

Concert Simfonic

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

 

Paul Mann (Marea Britanie) - dirijor

Alexandru Corlan - tubă

 

Program:

Leonard Bernstein – Uvertura Candide

Ralph Vaughan Williams – Concert pentru tubă în fa minor

Antonin Dvorak – Simfonia a 9-a, “Din Lumea Nouă”

 

PREŢUL BILETELOR 

Biletele se pot cumpăra de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

20 lei preţ întreg / concert

10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Atenţie: În ziua concertului, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

Comentarii Facebook