Cluj: Concert vocal-simfonic sub bagheta dirijorului David Crescenzi

 

Filarmonica de Stat ”Transilvania” îi invită pe clujeni vineri, 26 mai, la concertul simfonic dirijat de David Crescenzi.

 

Pe scena Colegiului Academic va urca şi solista Critsina Bojin, care va interpreta Concertul pentru flaut de Jaques Ibert. Din programul serii mai fac parte lucrări de Camille Saint-Saëns şi Charles Gounod. Dirijorul corului este Cornel Groza.

 

Pianist, dirijor de orchestră și de cor, David Crescenzi a studiat la Conservatorul din Pesaro, specializându-se ulterior în dirijat orchestră, pian, muzică corală și dirijat coral. Timp de mai mulți ani a fost asistent și colaborator al lui Alessio Vlad și elevul lui Gustav Khunn, la care a frecventat, între anii 1993 si 1996, cursurile de perfecționare „Pomeriggi musicali” din Milano. Datorită activității sale pe parcursul a două decenii, s-a consacrat mai întâi ca pianist acompaniator și asistent dirijor în diferite teatre și festivaluri lirice, atât în Italia, cât și în străinătate, iar actualmente ca dirijor de orchestră și maestru de cor.

 

Printre realizările sale cele mai semnificative amintim colaborarea cu Teatrul Operei din Cairo, în calitate de director artistic, între anii 1998 și 2003, unde a dirijat Bărbierul din Sevilla, Contract de căsătorie, Domnul Bruschino de Gioachino Rossini, Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti, Tosca de Giacomo Puccini, Bal mascat, Aida și Rigoletto de Giuseppe Verdi. Între anii 1999 și 2001, a fost Maestru de Cor la Teatrul „Carlo Felice” din Genova, iar în stagiunea 2004-2005 a fost adjunctul directorului muzical de la Teatrul „San Carlo” din Napoli. La Doha, Qatar, a dirijat în anul 2002 opera Aida, în anul 2003 Ibn Sina de Michil Borstlap şi în anul 2005 Aspire de David Krane, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice Asiatice.

 

Din anul 2002 colaborează cu Opera Națională Română din Timișoara, unde a dirijat spectacolele de operă Nunta lui Figaro de Mozart, Bărbierul din Sevilla de Rossini, Aida, Rigoletto, Traviata, Nabucco, Trubadurul, Otello, Bal mascat de Verdi, Carmen de Bizet, Tosca, Turandot, Boema, Madame Butterfly, Gianni Schicchi de Puccini, Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni, Paiațe de Ruggero Leoncavallo.

 

În cadrul repertoriului simfonic, s-a distins în diverse ocazii la pupitrul dirijoral al mai multor orchestre, și anume Orchestra Teatrului „Reggio” din Parma, ”Benedetto Marcello” din Teramo, Orchestra de Cameră din regiunea Marche, Orchestra de Cameră din Bologna, Orchestra Simfonică „Gioachino Rossini” din Pesaro, Filarmonica ”Marchigiana”, Filarmonica din Alessandria și din Piemonte, Filarmonica „Banatul” din Timișoara, Orchestra Operei din Zagreb. A colaborat cu soliști de talie internațională, printre care Francesco Manara și Simonide Braconi, primul violonist, respectiv primul violist ai Teatrului Scala din Milano, sau cu celebrul flautist francez Maxence Lauriell.

 

Pe o perioadă de două ediții (2004-2005), a condus finala Concursului Național de Pian dotat cu premiul „Cupa Pianiștilor” din Osimo, iar între anii 2005-2006 a dirijat Gala finaliștilor la Concursul Internațional de Vioară „Postacchini” din Fermo.

 

A dirijat, în cadrul Operei Naționale din București, Rigoletto (aprilie 2006), iar succesiv a pregătit și dirijat premiera operei Nunta lui Figaro de Mozart în luna decembrie a aceluiași an. În august 2006 a fost invitat de către Asociația C.E.E. Musiktheater din Viena să ţină un curs de măiestrie cu Nunta lui Figaro, pentru tinerii bursieri din Europa de Est.

 

Născută la Sibiu într-o familie de muzicieni, Cristina Bojin începe studiul pianului la vârsta de şase ani, pentru ca mai apoi să se dedice flautului sub îndrumarea tatălui ei, Ioan Bojin. A absolvit studiile superioare la Academia de Muzică din Stuttgart, la clasa profesorului francez Jean-Claude Gérard, urmând cursuri de măiestrie cu flautiştii Aurèl Nicolet, Paul Meisen, Davide Formisano şi Andrea Lieberknecht.

 

Este laureata mai multor concursuri naţionale şi internaţionale, fiind de asemenea distinsă, în anul 2006, cu premiul „Melos” pentru interpretare în cadrul Premiilor Criticii Muzicale – România. Între anii 2001-2006 a fost bursieră a fundaţiei P.E. Förderstiftung für Studierende der Musik din Mannheim şi a Academiei de Muzică de Cameră „Villa Musica“ din Mainz. Astfel a absolvit stagii de pregătire si a concertat alături de solişti instrumentişti ai orchestrelor Berliner Philharmoniker, Münchner Philharmoniker şi Bayerischer Rundfunk.

 

Începând cu anul 1998, Cristina desfăşoară o bogată activitate solistică si camerală, fiind prezentă în sălile de concert din România, Germania, Austria, Italia, Thailanda si Coreea de Sud. Este frecvent solistă invitată a orchestrelor din România, precum Filarmonica „George Enescu”, Bucureşti, Orchestra Radiodifuziunii Române, Filarmonicile din Oradea, Sibiu, Timişoara, Satu Mare, Târgu Mureş, Botoşani, Craiova, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea.

 

În anul 2008, compozitorul român Sabin Păutza i-a dedicat Concertul pentru flaut, a cărui primă audiţie absolută a avut loc  în acelaşi an cu Orchestra Filarmonicii din Sibiu.

 

De-a lungul carierei deţine posturi de flaut solo la  Opera de Stat – Pforzheim, Orchestra „Junge Oper“ a Operei de Stat Stuttgart, Orchestra de Cameră Stuttgart, Filarmonica de Stat Sibiu, Orchestra Naţională de Tineret a României. Cântă astfel sub bagheta dirijorilor Gerd Albrecht, Serge Zehnacker, Misha Katz, Walter Gugerbauer, Cristian Mandeal, Gheorghe Costin, Walter Hilgers, Horia Andreescu, Tiberiu Soare, în săli de concerte precum Gasteig München, Konzerthaus Berlin, Berliner Philharmonie, Liederhalle Stuttgart, Meistersingerhalle Nürnberg, MACM Hall Bangkok, Chuncheon Concert Hall (Coreea de Sud).

 

Pasiunea pentru muzica de cameră s-a concretizat prin înfiinţarea trioului de suflători „Aulos”, împreună cu colegi ai Filarmonicii din Sibiu, iar cu formaţia „Camerata Barroco” a câştigat în anul 2009 Premiul Publicului la concursul de Muzică Veche „La Stravaganza” de la Cluj.

 

Împreună cu colegi ai Academiei de Muzică din Nürnberg şi ai Orchestrei Simfonice din acelaşi oraş a înfiinţat, în anul 2015, formaţia camerală „Vento dell’Est“, cu care concertează cu precădere în Germania si Romania. În prezent îmbină activitatea solistică si cea pedagogică, fiind profesor de flaut la Berufsfachschule für Musik din Nürnberg.

 

Biletele se pot cumpăra online de pe biletmaster.ro şi de la agenţia de bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

Concertul face parte din abonament

25 lei preţ întreg / concert

13 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Comentarii Facebook