Ce efecte are asupra sănătății spanacul. E regele primăverii

 

Spanacul este denumit regele primăverii și are efecte uimitoare asupra sănătății.

 

Cu sau fără populara sa forţă, spanacul are un gust dulceag, special! Este orginar din Persia antică, adică de pe teritoriul actual al Iranului. Singura zonă în care lipseşte este cea a tropicelor. În rest, spanacul stăpâneşte Pământul! Pe continentul european, a fost descoperit în Spania, motiv pentru care englezii l-au numit ”leguma spaniolă”. Regina Caterina de Medici iubea atât de mult această plantă încât, la plecarea din Florenţa spre noua ei ţară, Franţa, şi-a luat cu ea bucătarii care ştiau cum să prepare spanacul. De atunci, mâncărurile gătite pe pat de spanac păstrează eticheta “a la Florentine”!

 

Ideea că spanacul este o sursă importantă de fier pentru organism datează din 1870. Zeci de ani mai târziu, Popeye, personajul de desene animate, avea să facă spanacul popular. Unii oameni de ştiinţă susţin însă, că organismul uman absoarbe puţin din fierul şi calciul din spanac. De vină ar fi tot spanacul! Mai bine spus acidul oxalic prezent în el care ar face imposibilă absorbţia totală a substanţelor sale nutritive. Şi chiar l-ar restricţiona consumului! Specialiştii atrag atenţia că oxalaţii în cantitate mare cristalizează în organism şi cauzează probleme de sănătate mai ales persoanelor cu rinichi sensibili. Atenţie deci, la cantitatea consumată! Întrebaţi medicul dacă suferiţi de anumite afecţiuni! Sau dacă vreţi să întroduceţi spanacul în alimentaţia copiilor!

 

Substanţele sale nutritive, cu rol anti-inflamator şi antioxidant, pot ajuta şi în cazurile de presiune arterială, dar şi în probleme de vedere, după cum afirmă unii specialişti. Spanacul este o sursă excelentă de vitamina K, de magneziu, mangan, acid folic, vitaminele A, C, B6 şi E, dar şi de potasiu.

 

Citește mai departe pe realitatea.net.

Comentarii Facebook