Ce a spus Alessandro Safina înainte de concertul de la Cluj. Se teme de acustica sălii

 

Celebrul tenor italian Alessandro Safina a susținut la Cluj-Napoca o conferință de presă, în cadrul căreia a recunoscut că are emoții pentru concert. 

 

Sala Polivalentă arată foarte bine, e foarte mare, dar acustica posibil să nu fie cea mai potrivită pentru concerte...am înțeles că e o sală de competiții sportive în primul rând. Mi-ar fi plăcut să cânt aici, la Operă, dar una e să ai 3.000-4.000 de spectatori, alta e să ai 1.000 (n.red. capacitatea sălii Operei). Dar poate vin altă dată aici, poate colaborăm pe viitor la un spectacol, sunt deschis unei colaborări de acest gen”, a declarat Safina.

 

Directorul Operei Național Române Cluj-Napoca, Florin Estefan, a precizat că și el și-ar fi dorit ca spectacolul să aibă loc pe scena instituției pe care o conduce.

 

Noi ni l-am dori să cânte la noi permanent”, a glumit Estefan. ”Îl știu pe Alessandro Safina ca tenor, i-am urmărit cu interes cariera, e foarte talentat, ne onorează prezența lui în Cluj și colaborarea pe care o avem pentru concertul său”, a precizat directorul Operei.

 

Va fi un concert plin de surprize, o îmbinare de abordări muzicale indite, de la clasic, la contemporan, operă cu accente pop și nu numai. Alessandro Safina a recunoscut că îi place să interpreteze un repertoriu general, cu diverse genuri și improvizații, creații originale, dar și coveruri.

 

Sunt foarte mulți artiști care cântă coveruri pentru că nu (mai) sunt piese bune, compoziții bune. Mie, personal, nu îmi place nimic la ora actuală. Știu că e presiune să înregistrez ceva nou, însă mie trebuie să îmi placă o bucată muzicală pentru a o cânta”, a dezvăluit Alessandro Safina.

 

Și dirijorul Lorenzo Passerini s-a arătat încântat de felul acesta inedit al lui Safina de a aborda un spectacol și de provocarea pe care i-o oferă.

 

Muzica bună e muzică, la fel de interpretat și dirijat, indiferent daca e clasică sau pop, o orchestră bună cum e cea a Operei o interpretează cu la fel de mult talent. Am făcut deja repetiții, totul sună foarte bine, mă încântă că lucrez cu profesioniști”, a spus tânărul și non-conformistul dirijor.

 

Chiar în timpul conferinței de presă, celebrul tenor a stabilit, împreună cu dirijorul Lorenzo Passerini să cânte, pe scena din Cluj, și câteva piese cu tematică de Crăciun, deși ambii s-au declarat ”fani” George Enescu. ”Știm mai degrabă compozitori de muzică clasică români, iar preferatul este, fără doar și poate, Enescu”, a precizat Safina. 

 

Cu toate acestea, tenorul s-a declarat încântat de romanțele românești, și în special de o anumită piesă a partenerei de scenă... Loredana Groza. Faptul ca aceasta este invitatul special al concertului de la Cluj al celebrului tenor ar putea fi considerată drept mâna destinului. ”Bună seara, iubito”, interpretată de Loredana Groza în duet cu Ion Caramitru (1987) este piesa românească (modernă) preferată a lui Alessandro Safina. 

 

Am auzit-o la radio, în București, în timp ce conduceam, acum mai mulți ani. Mi-a plăcut foarte mult, am dat sonorul mai tare, mi-a rămas în minte și chiar am fredonat-o. Pe Loredana am cunoscut-o abia acum două luni, când m-a invitat să cânt alături de ea pe scena Sălii Palatului”, a declarat tenorul.

 

ALESSANDRO SAFINA va concerta miercuri, 14 decembrie 2016, de la ora 19.30, pe scena Sălii Polivalente din Cluj-Napoca. Va fi acompaniat de peste 60 de artiști instrumentiști ai orchestrei de înaltă ținută a Operei Naționale Române din Cluj, sub bagheta tânărului dirijor, fondator și director artistic al Orchestrei Antonio Vivaldi, Lorenzo Passerini. În deschidere va cânta alături de Loredana Groza, alături de care a mai urcat pe scena Sălii Palatului acum două săptămâni (26 noiembrie), în cadrul spectacolului acesteia, ”Sentimente”.

Comentarii Facebook