Amendă uriașă pentru Radio Zu, după ce Morar și Buzdugan au jignit naționala de fotbal din Congo



Consiliul național al Audiovizualului a decis, în cadrul ședinței de joi, amendarea Radio Zu cu cu 20.000 de lei, la a patra discuţie privind cazul de discriminare petrecut în emisiunea "Morning ZU" din 26 mai, când realizatorii acesteia au făcut afirmaţii jignitoare la adresa echipei de fotbal din Congo. Radio ZU a împlinit joi opt ani.

Astfel, după ce au discutat acest caz de trei ori (21 iunie şi reluare vot pe 7 iulie; 22 septembrie – rediscutare caz), fără a putea lua o decizie în şedinţa de joi, 29 septembrie, Consiliul a adoptat sancţionarea cu 20.000 de lei.

Acest lucru s-a întâmplat prin prin reluarea votului din şedinţa precentă în care niciuna dintre cele două amenzi propuse nu întrunise un număr minim de voturi (şase) pentru a fi adoptată.

Pentru ediţia din 26 mai a emisiunii Morning ZU, CNA a primit în jur de 50 de reclamaţii. În perioada respectivă, cazul a fost dezbătut în presă şi pe reţelele de socializare.

Conform raportului de monitorizare, prezentatorii matinalului "Morning Zu" Mihai Morar şi Daniel Buzdugan au discutat în ediţia respectivă despre partida amicală de fotbal disputată cu o zi înainte între echipele naţionale România şi Republica Democrată Congo, pe stadionul Giuseppe Sinigaglia din Como (Italia).

Aceştia au folosit un limbaj jignitor la adresa fotbaliştilor din echipa naţională a Republicii Democrate Congo, dar şi la adresa suporterilor acesteia. Daniel Buzdugan a afirmat, printre altele, "(...) Noi îl avem pe Father Chicken (Anghel Iordănescu, n.r.), ei cică îl au pe Father Monkey. Cei din Congo au venit cu 8.000 de maimuţe, au fost susţinuţi de 8000 de maimuţe (...)".

În cadrul emisiunii au fost folosite cuvinte precum "primate", "gorile", "urangutani", iar unul dintre realizatori a făcut o analogie despre aducerea mâinii la piept în momentul difuzării imnului naţional, spunând că membrii echipei Congo ar fi trebuit să pună "laba pe blană".



Comentarii Facebook